024nijmegen

Inloggen  \/ 
x
x
x
Registreren  \/ 
x

×

Opmerking

Google Geocoding API error: The request was denied.

Betonnen palen in de Meijhorst

in Wat waar en waarom?

Het Grand Canal

Wie weet waarom die betonnen palen in de vijver in de Meijhorst staan? (tegenover het bloemenkeetje) Een ingezonden vraag door een van onze leden.

Ergens in de 14de eeuw stond er hier ooit op landgoed Duckenburg, een kasteel genaamd kasteel Duckenburg. In der loop der tijd is het kasteel verwoest, afgebroken en vervangen door een eenvoudig huis van 2 verdiepingen. Huis Duckenburg was in bezit was van de familie van Schuylenburch.

In de 17de eeuw was het hip om een grand canal van maar liefst 630 meter lengte in je tuintje te laten graven dat een statige waterpartij moest zijn als onderdeel  van je Kasteeltuin.
Dat Grand canal was oorspronkelijk groter maar is in de jaren 60 doormidden gedeeld door de aanleg van een weg (Meijhorst 14e straat) en een flatgebouw (De Schuylenburg). Het Grand Canal is ook verbreed dus verre af van gaaf en kreeg de vorm van twee doodgewone vijvers.

In 2012 kwam er weer meer aandacht voor de cultuurhistorische waarde van deze waterpartij en zijn er in de vijver betonnen palen geplaatst. Deze ‘meerpalen’ moeten duidelijk maken  dat de vijver vroeger een grand canal was.

Het antwoord levert weer 2 vragen op:
Wat heeft dat geintje gekost???
Kon er dat niet een informatie bordje af?

Links Historie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Duckenburg
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dukenburg

Tom
Wat Waar en Waarom

Comments (5)

 • Peter

  23 juli 2017 at 14:51 |
  Eerst even de naam van de flat rechtzetten. In heel Meijhorst verdwijnt de 'y '. De verkeerde straatnaambordjes met 'Meyhorst' zijn bijna allemaal veranderd in Meijhorst. Zo is ook in overleg met woningcorporatie Talis de naam van de flat eenduidig geworden. Door het hele complex stond het wel op vier verschillende manieren geschreven. Het staat nu duidelijk boven alle ingangen: "Schuijlenburch". Dan nog antwoord op een vraag, de kosten van de palen zijn zover we in bewonersplatform weten gedragen door de aannemer. Het ponton voor de werkzaamheden lag er toch en de palen lagen nog op de werf. Zie het als presentje in het totale contract.
 • Franka Janssen

  23 juli 2017 at 14:36 |
  Wat leuk om te lezen, vroeg me altijd al af waarom die daar stonden. Bekijk ze nu anders :-)
 • Peter

  09 februari 2015 at 18:44 |
  De palen geven de zichtlijn van het oude Grand Canal weer. Dit is in samenspraak met bewoners besproken in het groenplan Dukenburg. Hier kon iedereen meepraten. .. De brede, vijver achtige lobben zijn ontstaan omdat men grond nodig had voor de weg en de bouw van flat Schijlenburg. Wat zou het mooi geweest zijn als deze flat op palen boven het Canal zou staan, was ook een bewoners idee maar onbetaalbaar...
 • Michael

  08 februari 2015 at 21:38 |
  Das om aan te geven hoe de oude vijver van de kasteeltuin origineel was. Lekker belangrijk!
 • Willem

  08 februari 2015 at 14:58 |
  Er heeft ooit een artikel in de krant ergens gestaan, via deze links kun je ook meer over de geschiedenis lezen:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Duckenburg
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Dukenburg

Reageer

Please login to leave a comment.

Contact us

 024Nijmegen tel 0649707471 024Nijmegen contact us 024Nijmegen like us    
   
024Nijmegen, 024nijmegen