024nijmegen

Inloggen  \/ 
x
x
x
Registreren  \/ 
x

Betonnen palen in de Meijhorst

in Wat waar en waarom?

Het Grand Canal

Wie weet waarom die betonnen palen in de vijver in de Meijhorst staan? (tegenover het bloemenkeetje) Een ingezonden vraag door een van onze leden.

Ergens in de 14de eeuw stond er hier ooit op landgoed Duckenburg, een kasteel genaamd kasteel Duckenburg. In der loop der tijd is het kasteel verwoest, afgebroken en vervangen door een eenvoudig huis van 2 verdiepingen. Huis Duckenburg was in bezit was van de familie van Schuylenburch.

In de 17de eeuw was het hip om een grand canal van maar liefst 630 meter lengte in je tuintje te laten graven dat een statige waterpartij moest zijn als onderdeel  van je Kasteeltuin.
Dat Grand canal was oorspronkelijk groter maar is in de jaren 60 doormidden gedeeld door de aanleg van een weg (Meijhorst 14e straat) en een flatgebouw (De Schuylenburg). Het Grand Canal is ook verbreed dus verre af van gaaf en kreeg de vorm van twee doodgewone vijvers.

In 2012 kwam er weer meer aandacht voor de cultuurhistorische waarde van deze waterpartij en zijn er in de vijver betonnen palen geplaatst. Deze ‘meerpalen’ moeten duidelijk maken  dat de vijver vroeger een grand canal was.

Het antwoord levert weer 2 vragen op:
Wat heeft dat geintje gekost???
Kon er dat niet een informatie bordje af?

Links Historie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Duckenburg
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dukenburg

024 Nijmegen

Tom
Wat Waar en Waarom

Contact us

024Nijmegen tel 0649707471024Nijmegen contact us024Nijmegen like us
×

Opmerking

Google Geocoding API error: You are over your quota.