024nijmegen

Inloggen  \/ 
x
x
x
Registreren  \/ 
x

Het Rode monster in Dukenburg

in Wat waar en waarom?

Observatietoren

Wat waar en waarom ingezonde vraag: Het grote rode monster dat bij bij Nijmegen Dukenburg staat? Nou, tijdens de bouw of verbouw bij Dukenburg ergens in 2012, dacht men in eerste instantie dat het een of ander bouwding was. Maar ja, het bleef wel erg lang staan en vele (waaronder ook ik), vonden het toch een foei lelijk stukje schroothoop. Toen kwam weer het verhaal dat er een tekenwedstrijd was gehouden bij de kinderen in omliggende scholen en dat de winnende tekening nagemaakt werd. Hmmm, nou ja, het monster zo een verhaal erachter werd opeens een stukje mooier...

Maar niets is minder waar...

Iemand heeft het laten maken...en nog geld voor betaald ook nog.
Ze noemen het "Observatietoren" Tja, het beesie moet een naam hebben he. Kunstenaar Ronald Tolman ontwierp 'Observatietoren' oorspronkelijk voor het (voormalige) Gelderlanderterrein aan de Voorstadslaan in Nijmegen. Hij heeft zijn inspiratie voor dit beeld ook uit deze plek gehaald. Hij heeft de hijskraan in de haven willen verbeelden en tegelijkertijd een soort boomhut willen weergeven. Vanaf de wielen steken metalen pijpen de hoogte in, waardoor zoiets als een plateau ontstaat. Van hieruit lijk je verder te kunnen klimmen, zodat je de wereld kunt observeren. De knalrode constructie van 15 meter hoog heeft van 1992 tot 2011 bij De Gelderlander gestaan. Met de aankoop van het terrein werd de gemeente Nijmegen ook de nieuwe eigenaar van het kunstwerk. Het kunstwerk kon niet blijven staan op de oorspronkelijke locatie. Nee, die wilde er ook vanaf hahahaha.

De gemeente Nijmegen is samen met De Gelderlander, oud-eigenaar van het werk, op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Vanuit Dukenburg was eerder het verzoek gekomen om meer kunst in de wijk te realiseren. Uiteindelijk is samen met bewoners van Dukenburg een nieuwe kunstlocatie gevonden aan de Van Schuylenburgweg en zo is Dukenburg het nieuwe slachtoffer geworden van het rode monster.

Bijnamen voor dit beeld ontstonden al snel: van 'Observatiepost' tot 'Boomhut' terwijl ik dit nogal milde bijnamen vind.... Nee, "Het Rode Monster" vind ik toch best wel toepasselijk.

024 Nijmegen

Tom
Wat Waar en Waarom

Contact us

024Nijmegen tel 0649707471024Nijmegen contact us024Nijmegen like us
×

Opmerking

Google Geocoding API error: You are over your quota.