024nijmegen

5.5/5 rating (2 votes)
2232

Brakkenstein

Nijmegen Zuid in Nieuwtje uut Nimwegen, Brakkenstein

024 Nijmegen

Brakkenstein ligt in het zuiden van de stad. Tot het eind van de jaren 50 van de 20e eeuw was Brakkenstein een gebied dat vrij lag van de stad. In tegenstelling tot de wijk Hatert ernaast is Brakkenstein nooit een dorp op zichzelf geweest. Het viel oorspronkelijk onder het bestuur van Hatert.

Het belangrijkste monument van Brakkenstein is Huize Brakkesteyn, dat in 1865 werd gebouwd in neoclassicistische stijl. In het gebouw is tegenwoordig een luxe restaurant gevestigd. Het gebouw heeft, evenals het bijbehorende park en het stalgebouw uit 1916, de status van rijksmonument.

In Park Brakkenstein werd elk jaar een concours hippique en andere paardensportkampioenschappen gehouden. Sinds 2004 is het park ook elk eerste weekend van juli het decor van de Music Meeting, een wereldmuziekfestival.

In Klooster Brakkenstein is het moederhuis van de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament in Nederland gevestigd. In het Berchmanianum, een kloostergebouw uit 1927 dat is ontworpen door Jos Cuypers en zijn zoon Pierre Cuypers jr., is een kloosterverzorgingshuis voor jezuïeten, dominicanen en redemptoristen gehuisvest. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was in het Berchmanianum een Duitse Lebensborn-kliniek gevestigd.

Brakkenstein heeft o.a. een basisschool en een voetbalvereniging. Ook is de atletiekvereniging Nijmegen Atletiek er gevestigd.

Bron/Credits

Wiki

Laat een berichtje achter...

Laat een berichtje achter als gast.

024Nijmegen tel 0649707471024Nijmegen contact us024Nijmegen like us