024nijmegen

0.0/5 rating (0 votes)
2048

Hengstdal

Nijmegen Oost in Nieuwtje uut Nimwegen, Hengstdal

024 Nijmegen

Hengstdal ligt in het oosten van de stad en is gebouwd tussen de jaren 20 en de jaren 50, nadat langs de doorgaande wegen al enige lintbebouwing was ontstaan. De wijk ligt op de stuwwal van het Rijk van Nijmegen en terrein is dan ook licht glooiend.

Het in orthopedie gespecialiseerde ziekenhuis Sint Maartenskliniek ligt in Hengstdal.

In het zuiden van de wijk aan de Postweg bevindt zich een in 1915 aangelegde Israƫlitische begraafplaats. De aula en de beheerderswoning van deze begraafplaats zijn gebouwd in 1921 naar een ontwerp van Oscar Leeuw.

Van 1933 tot 1993 stond in Hengstdal de Christus Koningkerk. Bij de sloop van deze kerk is de markante kerktoren behouden gebleven.

Buurten
De wijk is op te delen in vijf buurten.

Noordwestelijk deel
Het noordwestelijke deel van de wijk Hengstdal heeft door de vele particuliere bouw een gevarieerde samenstelling en er is veel bedrijvigheid. In dit deel van de wijk wonen veel (ex-)studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het Rode Dorp
Het Rode Dorp ligt aan de noordkant van de wijk. Van oudsher was dit een volksbuurt die haar bijnaam voornamelijk te danken had aan de kleur van de pannen waarmee de huizen waren gedekt. Daarnaast was rood ook gemiddelde politieke voorkeur van de bewoners. In de jaren negentig van de twintigste eeuw is deze buurt grotendeels gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De oude rode pannen zijn toen weer zo veel mogelijk hergebruikt.

Spoorbuurt
De Spoorbuurt ligt ten zuiden van de van 't Santstraat. Deze buurt wordt gekenmerkt door kleine straatjes en kleine huurwoningen.

Bomenbuurt
De Bomenbuurt beslaat het zuidoostelijke deel van de wijk. Deze buurt bestaat uit een mengeling van flats en laagbouw, het grootste deel daarvan zijn huurwoningen.

Limos
Sinds ongeveer 2000 kent de wijk in het zuidwesten met Limos een nieuw buurt. Op dit terrein waren voorheen de Krayenhoffkazerne en de Snijderskazerne gevestigd en zijn 311 woningen gebouwd.

wiki

Bron/Credits

Wiki

Laat een berichtje achter...

Laat een berichtje achter als gast.

024Nijmegen tel 0649707471024Nijmegen contact us024Nijmegen like us