024nijmegen

10.0/5 rating 1 vote
2177

Hondje wassen

in Tips, Minsen en Beesjes, Staddijk

024 Nijmegen

Opa

Regelmatig loop ik met mijn viervoeter door het park van de Stadsdijk en duikt hij in een prutsloot, springt door de modder of rolt door een dooie vis. Sjonge jongen wat stinkt ie dan zeg! Hij moet echt in bad. Maar hij denkt daar anders over.  Hij vind zichzelf heerlijk ruiken.

Buiten deze noodzakelijke wasbeurt om hoeft de vacht van een hond niet vaak gewassen te worden. 1 tot 4 wasbeurten per jaar en regelmatig borstelen is voldoende. Er wordt vaak gezegd dat kortharige vacht niet in bad hoeft, dit is onjuist ook de kortharige moeten soms in bad. Vuil komt ook in een korte vacht terecht dat je er niet uit krijgt met borstelen alleen.

Het wassen van de vacht is in principe niet slecht zolang je niet de verkeerde shampoo gebruikt. Een hond heeft van nature een klein vettig talglaagje op zijn huid die de huid beschermd tegen uitdroging, infecties en zorgt dat deze soepel blijft. Gebruik daarom een speciale hondenshampoo, deze onttrekt weinig vet aan de vacht en zorgt dat de vacht in goede conditie blijft.

*Begin met borstelen
Als je hond niet al nat is kun je het beste eerst de knopen er uit halen door hem te borstelen – als zijn haar net is maak je de knopen alleen maar erger.

*Je hond onder de douche
Als je hond douche niet leuk vind prijs hem voortdurend uitbundig en moedig hem aan. Houd hem op zijn plaats en houdt de sproeikop van de douche heel dicht bij de vacht zodat de hond niet zenuwachtig wordt. Breng de shampoo op en werk die rustig door de hele vacht. Voor de kop gebruik je een spons, kijk goed uit dat er geen zeep in hun ogen komt. Spoel goed uit met schoon lauwwarm water zodat er geen shampoo achterblijft.

*Je hond afdrogen
Knijp dan het water uit de vacht voordat je met een paar handdoeken gaat afdrogen. Bedenk dat wat jij niet afdroogt, je hond er wel uitschudt! Je kunt eventueel ook een haardroger gebruiken, maar zet hem op een heel lage temperatuur en blaas je hond niet in zijn gezicht.

Nog een laatste tip: controleer of de oren helemaal droog zijn, bacteriën nestelen zich graag in vochtige oren. Prijs je hond dan uitbundig, geef hem een beloning en dan duimen maar dat hij niet meteen weer de modder induikt!

Laat een berichtje achter...

Laat een berichtje achter als gast.

024Nijmegen tel 0649707471024Nijmegen contact us024Nijmegen like us