Nijmeegse lokale partijen & Gemeenteraadsverkiezingen 2018
De gemeenteraadsverkiezingen staan weer voor de deur. 21 maart 2018 mogen we weer gaan stemmen. Burgemeester Bruls zegt: “ Niet stemmen? Dan later ook niet klagen!” en daar heeft hij gelijk in. Bruls betreurt het overigens dat veel partijen landelijke kopstukken naar de stad halen. ,,Dat hoort gewoon niet. De discussie moet over Nijmeegse, lokale onderwerpen gaan. Deze verkiezingen gaan nu over de stad. Het is funest voor de democratie als mensen gaan denken dat het om landelijke thema's gaat."
Ik zie allerlei politiek nieuws voorbij komen, de voors en tegens, ach je kent t wel. Maar ook dat lokale partijen niet worden uitgenodigd voor debat rondes, tafelgesprekken en verder weinig aandacht krijgen. Als de discussie dan toch over Nijmeegse, lokale onderwerpen gaan dan zouden de lokale Nijmeegse partijen daar toch bij moeten zijn. Wie zijn die lokale partijen nou eigenlijken waar staan ze voor?
Al 1ste heb k de kieswijzer van de Gelderlander gedaan:(https://www.gemeentekieswijzer.nl/nijmegen/#intro ) Deze moet je echt gaan doen, hier kun je per vraag in 1 oogopslag zien hoe de verschillende partijen over lokale zaken denken en ook wat meer lokale vragen.
Voorbeeldje:
Nijmegen moet een bedelverbod instellen.
Eens: Gewoon Nijmegen / Stadspartij DNF / Ouderen Belangen Nijmegen / Voor Nijmegen.Nu / OPA Nijmegen / PvdA / VVD
Neutraal: 50 PLUS
Oneens: SP GroenLinks D66 CDA Partij voor de Dieren ChristenUnie
Parkeren in de Nijmeegse parkeergarages in het centrum moet 's avonds gratis zijn.
Eens: Gewoon Nijmegen / Ouderen Belangen Nijmegen / Voor Nijmegen.Nu / OPA Nijmegen / VVD
Neutraal: SP
Oneens: GroenLinks / D66 / PvdA / CDA / Stadspartij DNF / PvdD / ChristenUnie / 50 PLUS
Coffeeshops moeten gespreid worden over de hele stad.
Eens: GroenLinks / D66
Neutraal: PvdD
Oneens: Gewoon Nijmegen / CDA Stadspartij DNF / Ouderen Belangen Nijmegen / Voor Nijmegen.Nu / ChristenUnie / OPA Nijmegen / 50 PLUS / SP / PvdA / VVD
Lijnbussen mogen niet vervangen worden door busjes die je met een app of telefoon zelf kunt oproepen (BrengFlex).
Eens: Gewoon Nijmegen / Stadspartij DNF / Ouderen Belangen Nijmegen / Voor Nijmegen.Nu / OPA Nijmegen / 50 PLUS / SP / CDA / PvdD
Neutraal: PvdA / ChristenUnie
Oneens: GroenLinks / D66 / VVD
Met de test via https://nijmegen.mijnstem.nl kun je de motivaties van de lokale partijen zien. al vond ik dat sommige geen antwoord op de vraag waren.
Voorbeeldje:
Inwoners subsidie geven om minstens 30% van hun tuin tegelvrij te maken
SP: We moedigen iedereen van harte aan om hun tuin te vergroenen. Dat is goed voor de biodiversiteit, het milieu en de verwerking van regenwater. Niet alles wat verstandig en wenselijk is hoeft gesubsidieerd te worden.
GroenLinks: Meer gras, planten, bomen en bloemen zijn goed voor wateropvang, koelte in de zomer en voor dieren. GroenLinks wil graag stimuleren dat inwoners hun tuin tegelvrij maken.
D66: D66 wil versteende wijken groener maken. Meer bomen, planten en gras in de wijk helpt om in warme zomers ‘hitte-eilanden’ te voorkomen en zorgt voor betere afvoer van regenwater. Ook bewoners worden gestimuleerd om ‘versteende’ tuinen aan te pakken.
PvdA: Het is goed om bewoners op te roepen hun tuinen te vergroenen. Subsidie is niet het juiste middel om dit te stimuleren.
VVD: Elke Nijmegenaar gaat over zijn eigen tuin. Daar hoeft de gemeente zich niet mee te bemoeien.
Gewoon Nijmegen: Vergroening van de eigen tuin is de verantwoordelijkheid van bewoners zelf.
CDA: Een duurzame stad moet gedragen worden door alle inwoners. Het verwijderen van tegels uit tuinen helpt tegen warmteplekken in de stad en is goed voor de natuur. Het CDA stimuleert daarom dit soort initiatieven.
Stadspartij DNF: Versteende wijken hebben meer wateroverlast en last van opwarming. Stadspartij DNF pleit daarom voor vergroening van versteende tuinen en stimuleert groene daken. We werken aan bewustwording en stimuleren vergroening door subsidies.
50PLUS: Geen toelichting gegeven.
Ouderen Belangen Nijmegen: Gemeenschapsgeld voor een beperkte opbrengst. Eerst onderzoeken wat de kosten ten opzichte van de opbrengsten zullen zijn.
OPA: Subsidie geven aan inwoners om de tuin tegelvrij te maken, heeft voor ons geen enkele zin. Bewoners hebben vaak veel geld gestoken in hun tuin, laat ze daar van genieten. Pak als gemeente het probleem aan bij de bron (straat, park, stoep, fietspad etc.).
PvdD: Door een echte vergroening van gebouwen, straten en pleinen, wordt Nijmegen een meer gezonde en prettiger plek om te wonen, werken en recreëren. Inwoners worden gestimuleerd om hun tuin natuurlijk in te richten en niet te verharden met tegels en steen.
Voor Nijmegen.NU: We moeten mensen stimuleren om te verduurzamen. En daar mag een financiële prikkel voor gegeven worden. Maar wij geven die prikkel liever voor zonnepanelen of gasloze woningen.
ChristenUnie: In een tuin met minder tegels loopt regenwater beter weg. Ook is er meer ruimte voor bomen en planten. Zo maken we Nijmegen een groene stad.
Persoonlijk vind ik het jammer dat er van die vragen worden gesteld waar toch al een beslissing van ligt!
Vergeet ook even niet dat het hier om de gemeenteraadsverkiezingen gaat. Door bovenstaande testen en de uitspraak van Bruls heb ik besloten om toch weer te gaan stemmen en wel op een lokale partij.
Dus Nijmegen, Niet Stemmen is Niet Nuilen, zet dat maar in je agenda 21 maart 2018 STEMMEN!