Bloemkool met spinazie gratin
Omschrijving
altijd lekker die ovenschotels, ik vind dat het hele huis heerlijk ruikt. De combinatie van bloemkool en spinazie valt bij ons goed in de smaak. Zeker voor herhaling vatbaar.
Ingrediënten
1 bloemkool 100gr spinazie in roomsaus 1 kg aardappelen 100 gr geraspte kaas Voor de bechamelsaus: 2 afgestreken el bloem 2 el vloeibare koude boter 1 groentenkruidenblokje 4 dl melk Peper
Bereiding
Verwijder de bladeren en de stronk van de bloemkool en verdeel in roosjes.
Zet de bloemkoolroosjes net onder water en kook ze niet te gaar (als je er met een vork gemakkelijk kan in prikken zijn ze klaar).
Giet het kookvocht af en laat de bloemkool goed uitlekken.
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes.
Kook de aardappelblokjes niet al te gaar.
Giet kookvocht af en laat het goed uitlekken.
Verwarm de oven op 220c
Maak de bechamelsaus als volgt:
maak een papje van 2 el bloem en 2 el vloeibare koude boter. Als het papje wat te droog en te klonterig is, doe er wat vloeibare boter bij. (=beurre manié)
Breng de melk met het groentenkruidenblokje en peper net niet aan de kook.
Meng de beurre manié met de melk en laat op een zacht vuurtje de saus indikken (ong. 5 min)
Doe de aardappelen in een overschaal
Hierna de bloemkool
overgiet deze met de bechamelsaus
Verdeel de spinazie over de bloemkool
Strooi de kaas met 3 el paneermeel en enkele klontjes boter over de ovenschotel
Zet de schotel 20 min in de oven