Chocoladeletter
Omschrijving
Vandaag hebben we met de kinderen uit de buurt voor het eerst chocolade letters gemaakt. We hebben 3 verschillende recepten die we gaan testen en proeven. De hoeveelheden hebben we terug gerekend zodat we de verhoudingen makkelijker kunnen vergelijken. Met deze hoeveelheden kun je 2 grote letters voor sinterklaas maken.
Ingrediënten
Recept 1:
200 gr melkchocolade
20 gr roomboter
1 theelepel opgeklopte room (kamertemperatuur)
Recept 2:
200 gr melkchocolade
40 gr roomboter
Recept 3:
200 gr melkchocolade
60 gr roomboter
Bereiding
*Smelt 2/3e van de chocolade au bain marie.
*Klop met de mixer de roomboter goed romig.
*Wanneer de chocolade gesmolten is (45 graden) haal je het schaaltje van de pan en voeg je de rest van de gehakte chocoladen toe. (hierdoor verlaag je de temperatuur van de chocolade tot 31 graden)
*Goed blijven doorroeren met een spatel.
*Wanneer de chocolade geheel gesmolten is voeg je de roomboter toe.
*Goed mengen tot een egaal mengsel.
*(voor recept 1 voeg je de opgeklopte room toe)
*Vul je spuitzak en doe een poging om je letters te maken op een velletje bakpapier.
Extra Info
*Omdat wij met een groepje de letters gingen maken hebben we puntzakjes (snoep) gebruikt. Er zijn letter mallen te koop maar met de spuitzakjes krijg je toch hele leuke creativie creaties en oefening baart kunst :-)
(De allerkleinste gingen ,nadat de chocolade harder werd, over tot boetseren )
*De temperatuur van het smelten van de chocolade (temperen) is erg belangrijk, als je dit met een korreltje zout neemt kan het zo zijn dat de chocolade te dik word of te zacht blijft.
*Koel de chocoladeletter bij kamertemperatuur en niet in de koelkast, de chocolade slaat dan wit uit.
*au bain marie= pannentje met water verwarmen, schaaltje erboven maar het schaaltje mag het water in de pan niet raken!
Het was een leuke een leerzame middag. Het 1ste recept was toch te warm geworden of niet goed teruggekoelt. de chocolade was daardoor iets te dik en nadat de letter was afgekoelt brak hij snel. Het 2de en 3de recept ging beter nadat we snel een keuken temperatuurmeter (2 euro) hadden gehaald. Het spuiten van de letter ging hierdoor ook beter omdat het mengsel smeuiger was.
Nadat de letters waren afgekoeld zijn we gaan proeven. Ze waren allemaal lekker maar Recept 1 en 2 kwam het beste uit de bus. Recept 3 smaakte een beetje zoals het chocoladelaagje op je softijsje. We gaan dit weekend recept 1 nog een keer proberen omdat we die zonder temperatuurmeter hadden gedaan.
Foto 1 is van recept 1 gemaakt door Jan Kersten, zo zie je maar dat oefening kunst baart. De andere foto's zijn van de mooie letters van onze kook kids.
Deze week gaan we zelf speculaaskruiden samenstellen