Erwtensoep
Omschrijving
Ja we zitten volop in de herfst, het wordt kouder buiten, de blaadje vallen van de bomen dus... ertensoep weer!
Ingrediƫnten
3 a 4 liter water
1 eetlepel zout
3 schouderkarbonades (of krabbetjes en 2 varkenspoten)
3 speklappen
1 knolselderij
1 bosje bladselderij
3 grote preien
2 pakjes spliterwten
1 rookworst
2 uien
1 winterpeen
4 aardappelen
Bereiding
Snij de botjes van de karbonades en snij ze in kleine blokjes
Snij de speklappen in kleine blokjes
Doe het vlees in de pan water
doe de 2 pakjes spliterwten op het vlees (zo blijven de erwten niet aan de bodem kleven tijdens het koken)
Snij de uien fijn, de preien in dunne ringen, de bladselderij heel fijn snij en de knolselderij in kleine blokjes, de winterpeen in plakjes en de aardappelen in blokjes
Als het vlees gaat koken komt er witte schuim in je pan, haal dit er met een schuimspaan af
Voeg dan de fijngesneden groenten toe blijf af en toe goed roeren over de bodem totdat de soep dikker wordt als deze te dik wordt voeg je wat heet water toe
Snij de koude rookworst in plakjes en voeg deze toe als de soep bijna klaar is toe en laat even mee pruttelen.
Extra Info
Het meest vervelende aan Erwtensoep is als deze zuur wordt. Vroeger hoorde we allerlei verhalen hoe dit kwam. Het kwam door onweer, door de lepel en ga zo maar door. Eigenlijk wordt je soep zuur als het te langzaam afkoelt. Het beste verdeel je de soep ik een paar pannen zodat het wat sneller terugkoelt. Daarna kan je doep in de koelkast.
Comments (1)
Cobu