Nijmeegs Marikenbrood
Omschrijving
Elke Nijmegenaar kent het wel: Het Marikenbrood. Het heeft lang geduurd voor het recept vrij gegeven werd maar eindelijk is het er. De hoeveelheden zijn voor 1 lekker broodje. Altijd lekkerder om het zelf te maken en niet moeilijk. Hoewel het Marikenbrood een plaatselijke lekkernij is, is het ook prima te gebruiken als lekkernij voor de feestdagen of bij de koffie. Vergis je niet, hoewel het brood heet, het eruit ziet als brood, is dit het lekkerst om gewoon bij de thee te nemen of koffie, als soort gebakje.
Ingrediƫnten
200 gram bloem
15 gram verse gist
15 gram melkpoeder
15 gram suiker
15 gram roomboter
3 gram zout
140 ml water
200 gram rozijnen
100 gram krenten
200 gram amandelspijs
150 gram banketbakkersroom
10 partjes mandarijn
25 gram kaneelsuiker
gesmolten boter
poedersuiker
Bereiding
Extra Info
Het recept is ook aan te passen door de rozijnen en krenten te wellen in mandarijnen of sinaasappellikeur, avond ervoor. En ook bijzonder lekker is het om rasp en sap van een halve sinaasappel toe te voegen.
Monique van Gemert
25 jan 2020 Omroep Gelderland Het Lekkerste van Gelderland
Het Nijmeegs Mariken brood is pas 40 jaar oud!
Bakker Ben Klaassen deed begin jaren 80 mee aan een bakkers wedstrijd om een typisch Nijmeegs brood te maken en heeft gewonnen met het Nijmeegs Marikenbrood.
3 thuisbakkers uit Nijmegen maken het brood na.
Heel leuk om de uitzending nog eens te bekijken. Monique van Gemmert die het recept op onze site heeft uitgewerkt is 1 van de thuisbakkers. De dochter van Bakker Klaassen mocht lekker proeven.