024nijmegen

Nijmeegs Marikenbrood

4.3/10 rating (3 votes)
  • Tijd: langer dan 1 uur
  • Aantal personen: 8
  • Moeilijkheid: Gewoon goed te doen
024 Nijmegen

Omschrijving

Elke Nijmegenaar kent het wel: Het Marikenbrood. Het heeft lang geduurd voor het recept vrij gegeven werd maar eindelijk is het er. De hoeveelheden zijn voor 1 lekker broodje. Altijd lekkerder om het zelf te maken en niet moeilijk. Hoewel het Marikenbrood een plaatselijke lekkernij is, is het ook prima te gebruiken als lekkernij voor de feestdagen of bij de koffie. Vergis je niet, hoewel het brood heet, het eruit ziet als brood, is dit het lekkerst om gewoon bij de thee te nemen of koffie, als soort gebakje.

Ingrediënten

200 gram bloem
15 gram verse gist
15 gram melkpoeder
15 gram suiker
15 gram roomboter
3 gram zout
140 ml water
200 gram rozijnen
100 gram krenten
200 gram amandelspijs
150 gram banketbakkersroom
10 partjes mandarijn
25 gram kaneelsuiker
gesmolten boter
poedersuiker

Bereiding

Verwarm de over voor op 200 graden. Meng de bloem, gist, melkpoeder, suiker, roomboter, het zout en het water door elkaar. Kneed het deeg met de hand of in een keukenmachine. Meng de rozijnen en krenten er vervolgens doorheen. Zorg dat de rozijnen en krenten goed in het deeg zitten. Als ze aan de buitenkant blijven zitten, heeft u kans dat ze in de oven zwart en hard worden. Maak een bol van het deeg en laat zo'n 20 minuten rijzen. Kneed het amandelspijs en rol dit rond uit. Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol het deeg uit over een met bloem bestoven aanrecht. Leg 1 deegstuk in de bakvorm en daarna het plakje spijs er plat bovenop. Spuit op de spijs de banketbakkersroom. Leg de mandarijnpartjes erop. Strooi er de kaneelsuiker over heen. Leg daar bovenop de tweede deegplak. Laat dit deeg weer 60 minuten rusten. Bak het brood 35 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden. Laat ondertussen een beetje boter voor het afstrijken smelten in een pannetje. Haal het brood uit de oven en bestrijk het vervolgens royaal met gesmolten boter . Bestrooi het geheel tot slot met poedersuiker.

Extra Info

Het recept is ook aan te passen door de rozijnen en krenten te wellen in mandarijnen of sinaasappellikeur, avond ervoor. En ook bijzonder lekker is het om rasp en sap van een halve sinaasappel toe te voegen.

Monique van Gemert



25 jan 2020 Omroep Gelderland Het Lekkerste van Gelderland
Het Nijmeegs Mariken brood is pas 40 jaar oud!
Bakker Ben Klaassen deed begin jaren 80 mee aan een bakkers wedstrijd om een typisch Nijmeegs brood te maken en heeft gewonnen met het Nijmeegs Marikenbrood.
3 thuisbakkers uit Nijmegen maken het brood na.
Heel leuk om de uitzending nog eens te bekijken.  Monique van Gemmert die het recept op onze site heeft uitgewerkt is 1 van de thuisbakkers. De dochter van Bakker Klaassen mocht lekker proeven.

Laat een berichtje achter...

Laat een berichtje achter als gast.

cache/resized/4066e4fb9073229d797250ab4e0a2fac.jpg

Ijsje voor je hond

Het is weer erg warm in Nederland en dan gaan we massaal ijs eten, uw hond ...
cache/resized/bfa19aac23f2108fb1f95bdb9c1b7f3a.jpg

Sambal zaelf maken

Om te koken met 1 gerechten, dus niet uit pakjes is al super maar om te ...
cache/resized/01051e4c195b4d13ea2437fedf057557.jpg

Koekie pasta

Lekker zoetigheid op brood, de speculoos uit de winkel vind ik heerlijk. ...
cache/resized/30f8a4256e18218ce8b70c4e1be75c5a.jpg

Pasteitje roti

Er zijn een paar dingen waar je mij voor wakker kunt maken, Pasteitjes en ...
cache/resized/b3e0f719442415fc7c0813a3b91a6190.jpg

Paardenbloemen honing

Paardenbloemen honing maken. Geloof me het is best een karweitje om dit te ...
cache/resized/33ec39f9d783295c8d0723d7649b2490.jpg

Pasteitje pikant

Een gefrituurd pasteitje pikant als driehoekje. Het dichtmaken bleek nog ...
cache/resized/7f99b7e614fbe1c259399fa4cb05147b.jpg

Zelf Hondenkoekjes maken

Tegenwoordig zijn er honden die een allergie of een bepaalde ziekte hebben ...
cache/resized/90f85b4f85efefd1493a4d9c56f77595.jpg

Truffeltaart

Dit taartje was een van de chocolade taart probeersels die we hebben ...
cache/resized/903c48b255c77cd5209585f9a2fd93f9.jpg

Kip in cordon bleu saus

Kip cordon bleu, heerlijk! maar bij mij loopt die kaas altijd uit de kip 😋 ...
cache/resized/c7eda94abacf8b5a8c640c44b0c3c027.jpg

Broodje hete kip uit de pan

Dit broodje heeft een beetje weg van een pita broodje, de hete kip vullig ...
cache/resized/f27d8dd3af960fe7b880806fdfbfbf84.jpg

Aarbeienmousse

Ik had een beetje teveel aarbeien gekocht, heel lekker natuurlijk maar ze ...
cache/resized/c67f9b5a9fc786b04f4c3eff9d4b0b8b.jpg

Hazelnoten praline & chocoladepasta

Met onze eigen gepelde en geroosterde hazelnoten hebben we hazelnoten ...

024Nijmegen tel 0649707471024Nijmegen contact us024Nijmegen like us