Ouderwets lekkere bruine bonensoep
Omschrijving
Bruine bonen soep, ik hou ervan. Al op verschillende manieren gemaakt. Deze gevonden bij rookworst.eu en een poging gedaan, Hij was heeeeerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.
Ingrediƫnten
500 gram bruine bonen
1/2 liter runderbouillon
2 1/2 liter water
bosje selderij
1 ui, grofgehakt
2 aardappels in blokjes
1 prei in halve maantjes
1 fijne rookworst
150 gram spek dobbelsteentjes
2 kruidnagels
1 chilipeper
3 laurierblaadjes
1 theelepel kaneel
Bereiding
Laat de bonen 24 uur weken, kook vervolgens de bonen in het water waarin de bonen geweekt hebben.
De bouillon, laurier en kruidnagels toevoegen en zachtjes meekoken met de bonen. Kook de bonen niet te gaar, verwijder vervolgens de kruidnagel en de laurier.
Wanneer de bonen gaar zijn het vuur uitzetten en stamp de bonen in het kookvocht of als je een gladde soep wilt, pureer ze.
Schil de aardappel, wassen en in kleine blokjes snijden, samen met de gehakte ui, selderij, chilipeper, prei, spek en de rookworst in de bonensoep doen. Laat dit heel zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn, 20 Ć 25 minuten. Voeg als laatste kaneel toe naar smaak.
De bouillon, laurier en kruidnagels toevoegen en zachtjes meekoken met de bonen. Kook de bonen niet te gaar, verwijder vervolgens de kruidnagel en de laurier.
Wanneer de bonen gaar zijn het vuur uitzetten en stamp de bonen in het kookvocht of als je een gladde soep wilt, pureer ze.
Schil de aardappel, wassen en in kleine blokjes snijden, samen met de gehakte ui, selderij, chilipeper, prei, spek en de rookworst in de bonensoep doen. Laat dit heel zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn, 20 Ć 25 minuten. Voeg als laatste kaneel toe naar smaak.
Extra Info
Serveren met roggebrood met spek of donker stokbrood met kruidenboter.