Omschrijving
Een heerlijk voorgercht voor de echte visliefhebber. Makkelijk te maken.
Ingrediënten
2 kleine venkelknolletjes, zonder kern en in de lengte in plakken gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
1½ liter krabbouillon
1 ui, fijngesnipperd
1 prei, alleen het wit, in dunne ringetjes
1 teentje knoflook, fijngehakt
200 g gekookte kikkererwten
2 rijpe tomaten, zonder pitjes en kleingesneden
2 lange rode chilipepers, in de lengte gehalveerd en zonder zaad
2½ eetlepel specerijenmix voor zeevruchten (zie onderaan het recept)
2 theelepels zeezout
16 panklare mosselen, afgespoeld
1 flinke eetlepel raki (of ouzo of pernod)
50 g gepelde ongekookte garnalen
4 rode muls, gefileerd
2 kleine pijlinktvissen, schoongemaakt
extra vergine olijfolie, voor het opdienen
fijngehakte bladpeterselie, voor het opdienen
Bereiding
Verhit de olie in een grote braadpan, metalen stoofpot of kasserol
Voeg de ui toe met de prei, knoflook, venkel en chilipepers. Doe de specerijenmix erbij, maar houd twee theelepels achter.
Bak alles al roerend een paar minuten op middelhoog vuur, zodat de groenten met de specerijen worden bedekt.
Schenk de bouillon erbij met zout naar smaak. Laat alles zonder deksel ca. 20 minuten zachtjes doorkoken of tot de groenten goed gaar zijn. Schuim van tijd tot tijd het oppervlak af.
Gooi intussen mosselen weg die weigeren zich te sluiten wanneer je ze een tik geeft. Controleer of er geen graat is achtergebleven in de vis.
Snijd de inktvistentakels in kleine stukjes. Snijd de lichaamzakken in de lengte open, kerf de binnenkant kruislings in en snijd ze in vieren. Bestrooi de vis en inktvis licht met de achtergehouden specerijenmix.
Doe de kikkererwten en tomaten in de pan met een scheut raki. Voeg de mosselen toe met de garnalen, visfilets en inktvis, zet het vuur hoger en verwarm alles met deksel 3-4 minuten tot de mosselen opengaan.
Serveer de soep onmiddellijk uit de pan op tafel. Verdeel de zeevruchten, groenten en bouillon over warme soepkommen. Sprenkel er een beetje extra