Waarom honden op verschillende tijden moeten eten
Vaak loop ik met mijn hond door de mooie wandelgebeiden die Nijmegen rijk is en maak graag een praatje met andere wandelaars. Uiteraard gaat het vaak over onze viervoeters. Ik leer veel van de andere eigenaren maar merk ook dat menigeen gewoonweg te weinig over onze schatjes weten. Informatie die ik in de loop der tijd heb vergaard door te leren, informeren, luister, leren, zoeken en vinden zal ik met jullie delen. Alle aan-/ opmerkingen of aanvullingen zijn van harte welkom.
Vandaag deel ik informatie met jullie over vaste eettijden en het braken van de hond.
Dat honden op vaste tijden moeten eten hoor je vaak maar dat is niet waar. Vroeger aten onze honden altijd op wisselende tijden. Een hond kan heel goed op verschillende tijden eten. Wilde honden en wolven hebben ook geen vaste voer tijd dus waarom zouden wij onze hond dit wel op vaste tijden geven.
Honden kunnen gaan braken als ze op vaste tijden voeding krijgen en met name als je veranderd van voeding, bijv. van brok naar vlees. Ik zal eens uitleggen hoe dit komt.
De hond weet dat het eten altijd om bv vijf uur in de voer bak gaat en hij weet ook dat hij brokken te eten krijgt want dat krijgt hij altijd. Bij de hond gaat even voor 5 uur de schildklier en andere klieren alvast heel veel enzymen produceren voor de vertering, met een maagzuur dat een bijna neutrale waarde pH 6-7 heeft. Om vijf uur is de hond klaar om aan te vallen met eten."kom maar op met de brokken!" Als je het hele systeem in de war stuurt door rauw vlees te voeren i.p.v. brokken (koolhydraten) kan de hond niets beginnen met deze heerlijke maaltijd, alles is namelijk al ingesteld op brokken (60 / 70 % koolhydraten ) met een maagzuur sterkte van pH 6-7.waterig
De enzymen die zijn geproduceerd, zijn namelijk de verkeerde voor deze voeding, de pH waarde in de maag is verkeerd. Met een pH6-7 waarde kan een hond nooit vlees verteren dit is veel te waterig zo. Het lichaam van de hond kan niets beginnen met deze maaltijd en zal deze afstoten. De hond wordt nu gedwongen dit per direct op te lossen, helaas hij heeft nu nog maar één keuze over "ALLES UIT BRAKEN"
Het gebeurt maar al te vaak dat mensen gaan overschakelen naar vlees, men voert de hond bijv. kip en binnen 10 minuten ligt alles in het gazon. Wij denken dan al gauw dat we kip niet meer moeten geven omdat de hond daar allergisch voor is of iets dergelijks, maar dat is een verkeerde conclusie het ligt niet aan de kip maar de voertijd was verkeerd. Dierenartsen maken deze fout regelmatig, ze zeggen dat de maag van streek is en geven dan pillen en de hond mag 12 uur niets meer eten, dan kan de maag tot rust komen. Maar dat heeft er niets mee te maken, als je de hond 1 uur later weer kip geeft is er geen enkel probleem meer.
Wolven en wilde honden braken nagenoeg nooit, omdat ze nooit weten wanneer ze een prooi vangen, dat kan op ieder willekeurig moment van de dag gebeuren of zelfs helemaal niet. Dus wordt er ook nooit vooraf enzymen en maagzuur aangemaakt, dat gebeurt pas als de wolf het eten heeft opgegeten, en zo moet het ook met een hond gebeuren. Een hond hoort niet en mag niet vooraf enzymen en maagzuur aan maken. De biologische klok van een hond is vrij nauwkeurig, daarom weet hij precies wanneer hij zijn eten krijgt. Dat is nou juist het grootste probleem want dat mag hij niet weten omdat er dan enzymen en maagzuur vooraf aangemaakt worden. Probeer je hond zo snel mogelijk uit zijn voedingspatroon te halen zodat hij na een week niet meer weet wanneer hij zijn eten krijgt.
Dus geef je hond nooit op het zelfde tijdstip zijn eten. Als je willekeurige tijden aanhoud kun je zonder problemen ander voer geven zonder dat hij gaat braken. Als je een brokken etende hond voor de eerste keer vlees, vis of carnibest gaat voeren doe het dan altijd zeker en minimaal 1 uur eerder dan normaal, dus om vier uur. De hond heeft dan nog geen grote hoeveelheden enzymen en maagzuur aangemaakt. Als de hond om vier uur eten krijgt gaat de schildklier pas enzymen en maagzuur aanmaken die nodig zijn om dat soort voeding te kunnen verteren. Voor vlees word er pH-1-2 aangemaakt wat zuur tot zéér zuur is en waarin botten gewoon oplossen. Dit maagzuur is extreem zuur en vergelijkbaar met zoutzuur, dit heeft de hond nodig om vlees en botten te kunnen verteren maar ook om gezond te blijven want de schadelijke bacteriën en wormen worden onmiddellijk in de maag gedood. In dit maagzuur is leven onmogelijk. Vandaar dat brokken eters ook ziek worden, hun maag zuur waardeis Ph-6/7 waterig waarin bacteriën en wormen kunnen overleven en schade kunnen aan richten. Met een Ph 6/7 waarde in de maag krijgen de schadelijke bacteriën en wormen vrij spel en dit lijd tot ziektes en vele dierenarts bezoekjes
Honden die rauwe vleesvoeding krijgen behoren ook op verschillende tijden te eten omdat de hond anders ook vooraf maagzuur gaat aanmaken. Stel je krijgt bezoek om 17.00 uur, geen probleem eten we gewoon een uurtje later. Voor de hond is dit wel een heel groot probleem want om 17.00 uur is het sterke maagzuur al aangemaakt. Als er dan geen voeding komt om dit te neutraliseren begint het zuur de maagwand te verteren en kan de hond gaan braken. Als de hond gaat braken zonder dat hij heeft gegeten vragen wij ons al snel af wat de hond mankeert. Eigenlijk beseffen wij niet dat dit hebben veroorzaakt omdat de hond altijd op dezelfde tijd te eten kreeg.
Honden die op wisselende tijden eten krijgen kun je alles door elkaar voeren zonder dat ze gaan braken. Het ligt niet aan het voer maar aan het tijdstip van voeren
Honden zowel groot als klein zijn carnivoren, dit zijn dus roofdieren. De natuur heeft de hond een menu voorgeschreven zoals rauwe vleesvoeding en de hond is hier ook op ingesteld. Zowel de snijkiezen alsmede het extreem zure maagzuur waarin vlees en botten gewoon oplossen. Rauwe vleesvoeding behoort tot de hoofd maaltijd van de hond en dat men zegt dat honden allergisch zijn voor rauwe vleesvoeding daar kan ik alleen maar om lachen. Het is het zelfde als men zou zeggen er is een leeuw die allergisch is voor rauw vlees, dit is natuurlijk grote onzin. Er is nog nooit een roofdier geweest die gaat braken van rauwe vleesvoeding, het braken van ons eigen roofdier de hond word veroorzaakt door de mens omdat die niet weten hoe je met een hond en de voeding moet omgaan.
Leeuwen, panters, poema's, tijgers, honden, katten, wolven, hyena's zijn allemaal roofdieren die het zelfde spijsvertering stelsel hebben. Geen van deze dieren zullen gaan braken van rauw vlees en botten. Het tegendeel. Dit is juist het beste medicijn voor deze dieren en het is de enige juiste voeding om ze gezond te houden. Dat een hond zijn uiterlijk veranderd is weten wij allemaal wel maar inwendig is er niets veranderd en hoort onze hond thuis tussen bovenstaande roofdieren. Het mag duidelijk zijn dat de natuurlijke buit van een hond zoals konijnen maar ook muizen en ratten niet altijd steriel is maar ziek worden of gaan braken heeft een gezonde hond geen last van. Honden eten alles wat kruipt, vliegt, loopt of zwemt.
Groente voeren aan de hond veroorzaakt braken, waarom ? De hond beschikt niet over de juiste enzymen om groente goed te kunnen verteren. Groente behoort niet in een hondenmaaltijd thuis. Groente mag wel maar dan alleen fijn geprakt. Groente zoals hele sperziebonen uit blik en slierten andijvie zijn moeilijk verteerbaar. Een hond kan niets met groente, het heeft ook totaal geen nut voor een hond. Vitamine C maakt een hond zelf aan indien hier behoefte aan is. Dit haalt hij niet uit groente of fruit.
Dierenartsen adviseren nogal eens om de hond spreciebonen uit blik door het voer te doen als hij te dik is, dan valt hij af! Dat is wel zo maar hij zegt er niet bij dat de bonen fijn geprakt moeten worden om braken te voorkomen. Daardoor ga je 2 dagen later weer naar de dierenarts omdat de hond al 2 dagen aan het braken is. Daar heeft de dierenarts weer pillen voor zodat de maag tot rust komen. Inmiddels ben je al 100 Euro lichter geworden terwijl er niets aan de hand was. Het braken heeft de dierenarts zelf veroorzaakt. Hij heeft de bonen aan bevolen zonder te zeggen dat de bonen geprakt moeten worden om de celwanden te kraken omdat het anders moeilijk verteerbaar word voor de hond.
Het is voor ons mensen misschien moeilijk te begrijpen waarom een hond van boontjes en worteltjes, die boter zacht zijn toch gaat braken. Gekookte worteltjes die de hond heel inslikt kan braken veroorzaken. Deze worteltjes braakt hij soms pas na 2 dagen uit omdat deze in de maag blijven zitten en uiteindelijk gezien worden als niet verteerbaar. Dit komt omdat de hond niet over de juiste enzymen beschikt om dit te kunnen verteren. Botten lossen gewoon op in de maag maar bonen en peentjes niet. Dit lijkt vreemd maar het is zo.
Wilde honden en wolven weten nooit wanneer ze een prooi vangen, dit kan op ieder moment van de dag gebeuren, of zelfs helemaal niet die dag, dus waarom zou jouw wolf (hond) dan gebaat zijn bij een regelmatig voedingspatroon? Nee dit is grote onzin, dit hebben wij mensen bedacht maar dit is zeker niet goed.
Volgende keer deel ik informatie over Wat is goede hondenvoeding
Comments (1)
Melek
Ik houd me niet aan vaste etenstijden omdat ik niet logisch vind en niet in geloofde dat het goed was voor mijn maatje hierover veel negatieve reacties mogen ontvangen.
Bedankt voor het delen van uw info.
Groet,
Melek