Hazelnoten
Hazelnoten
Bij ons in de buurt staat een geweldig grote hazelaar vol met prachtige hazelnoten. De hazelaar staat in een tuin en veel grote takken hangen over het veld. De grond is bezaait met hazelnoten. De bewoners zelf gebruiken de hazelnoten niet en hebben er geen bezwaar tegen dat ik ze raap. Je snapt dat mijn emmertje al snel gevuld was met de hazelnoten. Zelf hazelnoten kraken, pellen en roosteren is nogal een klusje maar zoveel lekkerder. De donkere hazelnoten en die met een gaatje erin zijn al leeg of uitgedroogd.
Hazelnoten kraken:
Als eerste probeerde ik de noten met een notenkraker te kraken. Dat ging wel maar niet snel genoeg. Met de walnootkraker moet je het kleine nootje goed vast houden in de kleinere kraakruimte.
Met een hamer was ook niet echt een succes, je moet het nootje vasthouden omdat hij anders wegspringt en vele noten werden platgeslagen.
Op internet zag ik een tip van iemand die de noten onder een dienblad neer legde en dan aandrukte.
Dat was voor mij ook geen succes.
Wat voor mij heel goed werkte was een waterpomptang. Deze zette ik op standje 3 zodat ik de noot kon kraken zonder hem te pletten. Zo heb ik in een rap tempo de noten gekraakt in een emmer gedaan en daarna de noten uit de schil gehaald.
Hazelnoten roosteren:
Ik eet de noten zo uit de dop maar moet eerlijk zeggen dat als de noten geroosterd zijn en nog lekkerder zijn. Via internet kwam ik op allerlei verschillende oven methodes.
Op 150 graden / 5 tot 10 min ( de noten waren nog niet goed geroosterd)
Op 175 graden / 8 tot 10 min ( voor mijn eerste keer dacht ik dat ze aardig gelukt waren maar nog net niet geroosterd genoeg)
Op 200 graden / 10 tot 15 min ( het was maar goed dat ik er bij was blijven staan anders waren ze verbrand)
Uiteindelijk heb ik de noten in een koekenpan gedaan op een middelhoog vuur. Voor mijn gevoel had ik dan meer controle en kon de noten makkelijker laten bewegen.
Hazelnoten pellen:
Het bruine schilletje van de noot is een beetje bitter, ik zelf vind dit niet erg maar ik wil straks hazelnoten praline maken dus dan is het beter zo weinig mogelijk schilletjes er op te hebben zitten.
Via internet had ik gelezen dat je de geroosterde noten tussen een theedoek kan rollen en zo de velletjes eraf wrijft. Voor mij werkte dit niet, ik kreeg de theedoek slecht over de noten gewreven, de noten vielen eruit en ik zat onder de velletjes.
Ik heb de noten in een glazen pot met deksel gedaan en ben gaan schudden. Je moet wel even schudden maar dit werkte voor mij stukken beter. Daarna heb ik de pot leeg gekieperd op een krant en de velletjes weggeblazen.
Met deze hazelnoten hebben we hazelnoten praline en hazelnoten chocoladepasta gemaakt. Deze staat tussen de recepten.
Ik hoop dat jullie wat aan deze tips hebben gehad.
Heb jij een hazelaar in je tuin staan die je niet gebruikt of weet jij een hazelaar in Nijmegen te staan?
Deel de locatie, raap wat nootjes en maak ook je eigen praline
Comments (1)
Renée Elzinga