Teken, we zijn ze alweer tegengekomen
Wat is een teek en wat moet je doen?
Een teek is een spinachtige parasiet. Ze komen met name voor in hoog gras, struiken en bosrijke omgeving. Tien procent van deze teken is o.a. drager van de Ziekte van Lyme en kan uw huisdier of uzelf hiermee besmetten. Teken zitten in struiken en gras en kruipen op voorbijgangers zoals honden, katten maar ook mensen. Vervolgens baant hij zich een weg door de vacht (of kleding!) en zuigt zich vast in de huid. De besmetting van ziektes die overgedragen worden door de teek vind plaats via het speeksel van de teek. Het duurt minimaal 24 uur voordat een teek na een beet ziektes kan overbrengen. Daarom is het tijdig verwijderen van de teek erg belangrijk. Goede tekenmiddelen kunnen hierbij helpen.
Een teek wordt vaak opgemerkt door de eigenaar wanneer deze zich vol heeft gezogen en daardoor aanvoelt als een bultje. Uw huisdier zelf merkt er over het algemeen weinig van. De teek kan gemakkelijk verwijderd worden met een tekentang. Hiermee draait u voorzichtig tot de teek loslaat. Als u de teek gaat verwijderen gebruik dan alleen de tekentang maar geen andere middelen zoals alcohol of slaolie. U verdooft de teek hiermee, waardoor de teek juist het geïnfecteerde speeksel in uw huisdier achterlaat. Na het verwijderen van de teek kunt u wel de plek schoonmaken met en beetje alcohol. Houdt na verwijderen de plek in de gaten of deze niet gaan infecteren. In de meeste gevallen ziet u na een paar dagen niets meer van de plek waar de teek heeft gezeten.
Er zijn diverse middelen op de markt die preventief werken tegen teken. Bij uw dierenarts of de dierenspeciaalzaak kunnen ze u daar meer over informeren.