024nijmegen

0.0/5 rating (0 votes)
3104

Zwanenveld

Dukenburg in Nieuwtje uut Nimwegen, Zwanenveld

024 Nijmegen

Zwanenveld behoort tot het stadsdeel Dukenburg en ligt in het noordoosten hiervan. De wijk ligt tussen de Wijchenseweg-N326 (noordkant), het Maas-Waalkanaal (oostkant), de Nieuwe Dukenburgseweg (zuidoostkant) en de Van Schuylenburgweg (zuidwestkant).

Opbouw
Zwanenveld is ruim opgezet, met veel groen- en waterpartijen, en er zijn enkele 'rondlopende' hoofdstraten waar de andere straten op uitkomen. De wijk biedt qua maatschappelijk profiel een gevarieerd beeld. Sommige delen van de wijk bestaan grotendeels uit huurwoningen/huurflats en het percentage huurwoningen in de wijk ligt daardoor hoog.

Aan de westzijde van de wijk ligt het park 'Geologenstrook, een lange groenstrook met waterpartijen. Het is net als stadspark Staddijk een restant van het vlechtrivierengebied. Het park is in 2010 grootscheeps heringericht en toen is de informele naam Geologenstrook zijn officiƫle naam geworden.

Voorzieningen
In Zwanenveld is een groot winkelcentrum gevestigd: Winkelcentrum Dukenburg. Dit winkelcentrum is in 1976 geopend en na een grote verbouwing in 1990 geheel overdekt. Onder het winkelcentrum bevindt zich een parkeergarage met 1290 parkeerplaatsen.

Aan de noordwestrand van Zwanenveld ligt NS-station Nijmegen Dukenburg en een busstation voor zowel stads- als streekbussen.

De komende jaren vindt er in Zwanenveld veel nieuwbouw plaats. Zo zijn er drie woontorens met appartementen tegenover het NS-station gerealiseerd en verdwijnt het huidige ROC voor nieuw te bouwen appartementen. Tevens komen langs het Maas-Waalkanaal, aan de Oude Dukenburgseweg, een aantal nieuwe appartementencomplexen met woningen in verschillende prijsklassen.

Problemen
Nadat in september 1997 het betaald parkeren is ingevoerd in de parkeergarage van 'Winkelcentrum Dukenburg', is er veel parkeerdrukte ontstaan in de omliggende straten. De bewoners hadden hier last van. In 2003 is dit deels opgelost door de zone voor betaald parkeren uit te breiden naar de straten in de directe omgeving van het winkelcentrum.

De flats in de wijk waren in het verleden een ideale locatie voor radiopiraten.

Tevens komt in Zwanenveld van tijd tot tijd enige overlast en vandalisme voor. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door hangjongeren, maar soms ook door rondhangende drugsgebruikers. Deze problemen concentreren zich, net als het parkeerprobleem, voornamelijk in de directe omgeving van het NS-station en het winkelcentrum.

Bron/Credits

Wiki

Laat een berichtje achter...

Laat een berichtje achter als gast.

024Nijmegen tel 0649707471024Nijmegen contact us024Nijmegen like us